meketmenin öz geçmişi.

selçuklu ve osmanlı zamanında tapu tahrir defteri ve kemah livası tımar defteri
ONALTINCI YÜZYILA KADAR KEMAH LİVASI orta il nahiyesine bağlı olan meketme 16yy kadar muhasebeyi vilayeti anadolu defterinde meketne 1928 dahiliye vekaleti son taksiminde meketme tc isim değişikliği 1951 sonra ardıçlık köyü olarak geçmektedir.1530 orta ile bağlı bir karye zamanla kuruçay nahiyesine ve en son şimdiki refahiye ilçesine bağlı bir köy olmuştur. 12 yy mengücek beyliği zamanında adı görülen meketne karye(köyü yerleşkesi) bölgenin eski köylerindendir. 16 yy vergi defter-i muhasebe-i rum defterinde 975/1530 sivas - tokat, sonisa-niksar, kara hisar-i arki, canik, malatya, gerger-kahta,divriği-derende, amasya çorumlu ve kemah livaları bölümünde köyümüze yer verilmekte köyümüz ermeni köyü olarak değil müslüman bir köy olarak bahsedilmektedir. melik mengücek gazi tabasında bulunulmuş, şeyh hasan baba gibi kanaat önderlerine bağlı kalınılmıştır. köyümüzün tavşan burnu mevki : burada üç kom ve bir çömlek atölyesi(karataş mevkiinde)

İki mezra bunlar bazgu ve mezrehan ve bir değirmen (yel değirmeni olduğu vivayet edilir) bir han (mezre han mezrasında) hanı işleten kişi bir ermeni vatandaşmış zamanla bu hanı işletmesi şimdiki mezrehanlıların eline geçmiş.sünü belinde eski çağlardan bir bizans yapısının varolduğuna inanılır burası kervanların korunma ve sınır güvenliği sağlamak amacıyla eski çağlarda dahi var olduğu rivayet edilir.

ayrıca cumhuriyetin ilk yıllarında kötbar(kötüpınar mevkinde bir karakol (gordıon) mevcut olup sonraki yıllarda diğer köylerde bulunan karakollarla birlrştirilerek şimdiki koçgir nahiyesine taşınmıştır. meketmenin içinde bulunan değirmenin yel değirmeni(şirin pınarda) olma şansı yüksek bir ihtimaldir, köyün bulunduğu mevkide değirmeni çalıştıracak güçlü bir ırmak bulunmamaktadır. ayrıca köye yapılan yol çalımasında tepede büyük bir değirmen taşı ortaya çıkmıştır bu taş yol kenerında bir yıl bekledikten sonra kayıp olmuştur.

meketme köyü bağlı olduğu kişi ve cemaat adları

MEKETME KÖYÜNÜN BAĞLI OLDUĞU LİDER VE ŞEYHLER
mengücekler devri: melik mengücek gazi, ishak şeyh
cemeat önderi: şeyh hasan baba

şadi aşireti

ŞADİ AŞİRETİ ardıçlık köyü şadi aşiretindedır bu aşiret kürt ve alevidir. Aşiretimiz kürtlerın anadoludaki en büyük aşiretindendir. Hata bazı kaynaklarda Türklerin anadoluya girişine 70 bin kişilik bir kuvetle destek vermiştir. Şadi aşireti gerek osmanlı gerekse cumhuriyet tarihi boyunca çıkan isyanlara katılmadıkları için devlet tarafında çeşitli yerlere yerleştırılmiş ve devletin güvenini kazanmiştir. Bu anlamda anadolunun her yerine dağıtılan Şadiler aslında devletın bu asimlasiyon politikaların soncunda büyük bir kesmi asımla olmuştur. Şiranda yaşiyan şadiller, Başta Sifon, Daribük, Eldiği, Tebedam, Susuz. Balhasar köylerıdir.
Şadıllı aşireti yedi boya ayrılıyor. (7 kardeş hikayesi)Şadıl aşiretinde olan Karayaprak köy, derneğinin yapmış olduğu bir araştırma göre aşiretimizin boylarını.

1-Bilican Aşireti yani Sağiler
2-Berliki Aşireti yani Çelğikiler
3-Gıresun Aşireti yani Gebikanlar
4-Kobatan Aşireti yani Şatiriler
5-Botukan Aşireti yani dıznabotlar
6-Butikan Aşireti yani Sefikanlar
7-Giriyan Aşireti yani Gulikanlar

Bu boyların isimleri Erzincan Refahiye ilçesine bağlı Orçul Gümüşhane Şirana bağlı bazı köylerde mevcuttur. Bu yukarıda yazdığım aşiret boylarının konuşma dili lehçeleri aynıdır.

BAŞLICA KONUŞMA DİLLERİ.

1-Kürtçe 2-Azerice 3-Farsça 4-Zazaca konuşma dileri vardır.

Şahdililer Anadoluya gelen en büyük gurubu Bingöl iline bağlı Kiği ilçesine Gırı Gakvin eteklerine kaymış ve bu yerde yerleşmeye çalışmışlar bu kezde o bölgeye o tarihte hakim Ermeni saldırısına uğramış ve aşiret reisleri Bağın Kalesinde zindana atılmışlardır .Ancak o tarihlerde o bölgeye yakın ve bugünde Elazığ ili Karakoçan ilçesinebağlı [Delikan] köyünü kuran ve yerleşen Seyit Nuri Cemalettin [Halk arasında Cemal Abdal]olarak bilinenzat tarafından kurtarılır Şahdililer Cemal Abdala ikrar verip talibi olmuşlardır.

Şahşadılılarla ilgili bilgilerde bunların Anadoludaki en büyük aşiret boyların olduklari ve Türkiyenin pek çok iline dağılmışlar.

ANADOLUDA ŞADİLİ AŞİRETİ TARİHÇESİ.

Artık Kiği bölgesine yerleşmesinde engel kalmayan Şahdililer bu bölgede bir çok yerleşim birimi kurup buraya yerleşmişler ,bu yerleşim birimlerinden biride Bilican Köyüdür daha sonraları bu yöreden ayrılıp başka yörelere giden halkada Bilican`lılar denilmiştir temelde bu insanlar birbirine bağlı Şahdili Aşireti kolundandırlar.Şahdililrin Seyit Nuri Cemalettine ikrar vermeleri de kendilerini mucizatı ike Bağın zindanlarından kurtarmaları nedeniyledir o tarihten bu yana Şahdililer Cemalabdala biat edip talip olmuşlardır.

Bu bilgiler tamamen Seyit Cemal {Cemal Abdal`ın} seceresine dayalıdır, söz konusu secere Cemal Abdal `ın türbesinin ve ocak evinin bulunduğu Delikanda köyündedir bu secere Selçuklu İmparatoru Alaatin Keykubat tarafından da turası ile mühürlenerek onaylanmıştır.
Bilicanlılar daha sonraları çeşitli nedenlerle bir kısım halk Bilican köyünden göç ederek başka bölgelere gidip yerleşmişlerdir Karayaprak köyüde bunun bir örneğidir.

Anadolu Alevi ocaklarının Horasan’dan geliş yollarının Sürmeli Çukur-Aras boyları olduğu kesinleşir.
Bu şu demektir ki Malazgirit’ten önce Şadılılar Anadolu’ya gelmişlerdir.

Şadılı köylerinin bugün Anadolu’da olanları aşağı yukarı şunlardır:
Tunceli-Malazgirt’te Muhundu,Canik,Kırzi,Dırban,Hivedan,İsnis köyleri,
Erzincan-Ilıç’ta Kırzi köyü Tercan’da Keşan komu,Sivas-Kangal’da Yellice köyü,Varto bölgesinde Şahdeli adıyla tanınan bir aşiretin Şadılı
kökeninden olduğu ve Alevi inancında bulunduğu bölge tarihinde anlatılmaktadır.

Elazığ,Tunceli,Bingöl ve Diyarbakır bölgelerinde ise Kubathan,Okçiyan ,Kimsoran,Cunan,Zimtek oymakları ve doğrudan doğruya Şadılı adını taşıyan bir oymak vardır.Bu son oymak Kiğı’ya bağlı Yazıcıoğullarının korumasında 60 köylük bir yerleşim durumundadır.
Azerbaycan Şadılılarının bir kesimi daha sonraları Irak bölgesine gitmişler ve oralarda yerleşmişlerdir.

Irak Selçuklularının ünlü atabeki Selahaddin Eyubi de bu soydandır .
Ancak Selahaddin Eyyubi`nin aslında bu oymağın kurucusu Şadi`nin değil de daha sonraki Şadi `nin torunu olduğu da tarihler nedeniylede kesindir.

ŞADİLERİN BAĞLI OLDUĞU PİR CEMAL ABDAL TÜRBESİ.

Selçuklu döneminde 1160-1230 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Pir Cemal Abdal Orta Asya' dan Anadolu'ya gelen Yesevi şeyhlerinden biridir. Anlatılan rivayetlere göre Mevlana Celalettin Rumi'nin babası Bahaeddin Veled 'le birlikte Belh yöresinden kalkarak önce Erzincan'a daha sonra, Pir Cemal Abdal'la aynı oymaktan olan Okçu Yusuf ve kardeşleriHamza, Bahadır, Çakabey, Kızıl ve Şevti ile birlikte bugünkü Okçular Köyüne geldiği ve buraya yerleşmelerine ise Sultan Alaaddin Keykubat'ın aracılık ettiği söylenir. Pir Cemal Abdal'ın Üçbudak Köyü'ndeki ev kalıntısından kalan izlere halen rastlamak mümkündür.(Devletın kaynaklarına göre) Karakoçan ilçesinin kuzey batısında bulunan Üçbudak Köyü'nde medfundur. Mezarı son yıllarda mermer bir sanduka içine alınmıştır. Bu mermer sandukanın etrafı demir bir kafesle çevrilidir

Cemal Abdal Ocağı Elazığ Karakoçan’da Madran ile Delikan Köylerinin arasında bulunmaktadır.( alevi kaynaklarına göre) İki türbe vardır. Büyük Cemal Abdal ve Küçük Cemal Abdal türbeleri. Şadılı Aşireti’nin bir bölümü bu ocağın talipleridir. Cemal Abdal Ocağı Dedelerinin mürşidleri ise Ağuiçen Ocağı Dedeleridir. Tunceli ili Mazgirt ilçesi’de bulunan Kızılkale Köyü’nde de bu ocağa mensup Dede aileleri bulunur. Cemal Abdal, Derviş Cemal ve Seyyid Nuri Cemaleddin’in aynı kişi olduğu ifade edilmektedir.

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba ;
Şadıllı aşiretinin en önemli kollarından bir tanesi SİVAS KANGAL EYMİR köyündedir geçmiş dönemden bu güne 7 köy şadıllı eymir diye anılır o döneme ait mezarların bulunduğu ve her mazarın yüksekliği yaklaşık 3.5 ila 5 metre arasında olduğu her tarafı şadıllı aşiretine hitafen işlemeler kılıçlar ve simgelerle doludur günümüze kadar uzanan bu tarih önemli bir mezarı-mimaridirki yıpranma söz konusu bile değildir. Bazı kaynaklarda eymir köyünün gerçekliği yeliceyle karıştırılır yelice köyü kesinlikle ŞADILI yani ŞADIYAN değildir. SİVAS KANGAL EYMİR KÖYÜ Şadıyandır YEDİ KÖY EYMİR ŞADILLIDIR anlaşılacağı üzere. Zamanın şadıllı Liderlerinin iki kardeşin bu civara yerleşip eymir köyü ile yedi köyün kurulması ile başlar. Eymir köyünde ERDOĞANLAR büyük köklü ve cesurluklarıyla anılan bir ailedir ERDOĞAN Ailesinin dokuz kardeşinden en son yaşayan olarak bilinen en küçüğü mehmet (gakkıl) istanbulda yaşamaktadır . Yakın zamanlarda ölümünden haberdar olunan kardeşler arasında EYMİRİ hiç terk etmemiş MANSUR ERDOĞAN (MÜZÜR) AP MÜZÜR olarak anılmıştır. Müzür ağa genç yaşlarında gözlerini kaybetmiş yaşamının son zamanlarına kadar bilincini kaybetmemiş yiğitliğiyle anılan şadıyandır. MÜZÜR AĞA gözlerini kaybetmemiş olsaydı şadıyan aşireti toprak üstüne toprak , İSİM (ad) üstüne İSİM (ad) koyarlardı denilir.

Unknown dedi ki...

Merhaba, ben Sadi asireti köylerinin listesini cikariyorum. Sizinle kontaga gecmek istiyorum. Kendim Karakocan Sadilerindenim

https://www.facebook.com/Shadidepi/?modal=admin_todo_tour

Unknown dedi ki...

Benim babam da şadi aşiretinden oldugumuzu söyler.Maraş Afşin.
Sivas Eymür den de Erxincan tarafında geldiğimizi söylerdi.
İşte sadece bu kadar.
Dedelerim köy kavlarında ne kadar cesurca dövüştüğü bazen kısa bir sohbet esnasında söylenirdi.

Unknown dedi ki...

Biz de Şadiliyiz. Eskiden Kiğı sonrası karakoçan'a bağlanan zelxider (sarıbaşak) bir Alevi Kürt köyü. Sizden ricam, köy ve belde isimleri eski isimleriyle olsun ki bizler bilelim. Sonradan konulan isimleri yöre halkı kullanmadığı için bilinmiyor. Hala insanlar eski yani Kürtçe isimleriyle biliyor buraları. Yoksa anlamak ve neresi hakkında sıkıntı oluyor.

Unknown dedi ki...

Herkese slm benim babamda biz şadi aşiretindeyiz diyo biz kigiya bağlı kımsorlıyım

Unknown dedi ki...

ERZİNCAN - REFAHİYE ŞADILLI TÜRKMEN KÖYLERİ
1-Çukurçimen Köyü
2-Çamlımülk Köyü
3-Tepe Köyü (Küçük Cemal Abdal Türbesi)
4-Karayaprak Köyü

Adsız dedi ki...

merhaba erzurumun tekman,horasan,karaçoban ve hınıs ilçelerinde de şadi aşiretine mensup bir çok köy mevcuttur

Unknown dedi ki...

Dersim'de Şadi köyleri: Muhundu(Darikent) Bılan(Özdek), Çat, Davalı(Beşoluk) Dırban(Kızılkale), Konkar, Kirzi, Kavaktepe, Danaburan, Canik. İsnis, Hodan, Şilk, Sörek ve Pağnik'te Şadi aşiretine mensup insanlar oturmakta. Dersim Nazmiye İlçesinde 5 köy var.Pertek İlçesinde dağını halde yaşamaktalar

Unknown dedi ki...

Merhaba bende Erzurum Hınıs Necara köyündenim. Elâzığ Karakoçan'dan göçme şadi aşiretindeyiz.

Unknown dedi ki...

Refahiye Sıralı=cıbolar

Adsız dedi ki...

Bu köyler Türkmen köyleri degildir. Kürt asillidir.

Adsız dedi ki...

Erzincan Refahiye Tepe köyü.
Arkadaslar malesef Şadi isminin cesitli dillerde yazilma sekli de degistigi icin, cogu zaman karisikliga sebep oluyor. Ayrica internette Şadilli veya Şadlu adi üzere türklestirme politikalari yapilmaktadir. O yüzden lütfen Şadi/Şadiyan/Şeddadi isimlerini kullanalim.

Adsız dedi ki...

Şadıllı köylerinin eski isimleri hep türkmen isimleri kendi kazdiginiz kuyuya kendiniz düşüyorsunuz gerçi bende araştirdim bu şadıllı köylerinin hiçbiri kürtçe isimli köyler değil şimdi bunada bir bahane bulursunuz

Adsız dedi ki...

Merhaba şadili kim varsa arasın bizi
0542 267 89 12
Şadi aşireti derneği numarası

Adsız dedi ki...

Merhaba

Adsız dedi ki...

Erzurum'da da Kürt ve şafi Şadi aşireti olan köyler var çat, Karayazı,tekman, Karaçoban vs

Adsız dedi ki...

Muş un Varto ilçesinde 3 köy kumsor şadi aşiretindendir

muhasebe-i vilayet-i rumi kemah livası

muhasebe-i  vilayet-i rumi kemah livası
1530 kemah livası bulunan köyler

meketmeden kış manzarası

meketmeden kış manzarası
meketmeden kış manzarası